Teemu Niva

Ei koske natseja

Natsismi tai uusnatsismi on aihe mihin moni ei halua koskea pitkällä tikullakaan. Tämä on sangen ymmärrettävää, sillä kukapa haluaisi itselleen turhaan leimakirveen osumaa.

Mutta jos kukaan ei halua koskea aiheeseen, niin vaarana on myös asian yksipuolinen käsittely, jossa on myös omat isot riskinsä.

Keskustelu tällä kertaa lähti pyörimään Itsenäisyyspäivän tapahtumien ympäriltä. Itsenäisyyspäivälle kun oli ilmoitettuna useampi mielenosoitus. Ja kyllä, perustuslaki turvaa natseillekin mielenosoitusoikeuden.

Perustuslaki 13 § 1 mom.

Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin.

Eikö ole aika yksinkertainen tekstin pätkä, vai mitä? Vai pitäisikö yllä oleva muuttaa esimerkiksi seuraavaan muotoon:

Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin, mutta tämä ei koske natseja.

Olipa natseista mitä mieltä hyvänsä, niin mikä tahansa muutos perustuslakiin olisi äärimmäisen huono.

Suomen perustuslaki on vuosien saatossa turvannut useiden erilaisten ryhmittymien mielenosoituksia. Jokaisella niistä on ollut oma paikkansa ja aikansa historiassa. Ja mikäli asialla on ollut myös pohjaa enemmänkin, niin tämä on johtanut tarvittaessa muutoksiin yhteiskunnassa.

Esimerkiksi kurdit ovat osoittaneet mieltä Helsingissä (Mielenosoitus riistäytyi käsistä Helsingin keskustassa) ja muistelen että siellä taisi liehua myös PKK:n lippukin.

Vasemmistollakin on ollut omat mielenosoituksensa ja osassa niistä on käytetty myös väkivaltaa. Tämän on myöntänyt mm. Vasemmistoliiton nykyinen puheenjohtaja toteamalla, jotta ”vasemmistolainen väkivalta on erityyppistä”. Siis vaikka väkivalta tuomitaan puheissa, niin siitä huolimatta sitä ollaan valmiita käyttämään.

Oma lukunsa on puolestaan yleiset sekopäät, rähinöitsijät ja anarkismin kannattajat. Hyvänä esimerkkinä tuosta toimii kiakkovieraat.

Yllä siis muutama esimerkki millaisia mielenosoituksia Suomessa on ollut vuosien saatossa, mutta palataanpa natseihin. Yksi syy miksi aloin kirjoittamaan tästä on Janne Korhosen kirjoitus Overtonin ikkunasta.

Kommentoin kyseistä kirjoitusta vain seuraavasti: kyllä, politiikka toimii osittain näin. Siksi osittain, koska todellinen vaikuttaminen vaatisi vähintään vaa’ankieli aseman äänestyksissä. Suomalainen puoluekenttä on siitä hyvä, että tarvittaessa täysin umpihullut ajatukset voidaan unohtaa. Radikaalipienpuolue ei välttämättä saa yhtään omaa tavoitettaan läpi, mikäli puolue ei ole ”yleisesti hyväksytty”.

Vähättely ja eristäminen eivät puolestaan ole tainnut tuoda ratkaisua missään vaiheessa. Vai onko esimerkiksi Ruotsidemokraattien eristäminen vähentänyt ko. puolueen kannatusta?

Pikemminkin on niin, jos katsotaan kauemmas historiaan, että eristäminen ja vähättely sekä nöyryyttäminen luovat otollisen pohjan erilaisille ääriajatteluille. Olisiko Natsismia edes syntynyt, mikäli 1. MS:n rauhansopimus olisi ollut erilainen.

Mikäli natsit halutaan pois kaduilta marssimasta, niin parhaiten se onnistuu viemällä syyn marssiin, siis toisin sanoen korjataan yhteiskunnan ”vika” yleisesti hyväksytyllä tavalla. Tällöin viedään pois se otollinen maaperä mihin ”vihapuheen” siementä voisi kylvää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat