Teemu Niva

Propagandaa

  • Propagandaa
  • Propagandaa

Maanantai-aamu ja viikon aloitus. Jälleen käsillä on siis yksi ihan tavallinen arkipäivä. Otsikko kuitenkin on ehkä hieman poikkeava.

Törmätäänkö nykyään enää propagandaan, osataanko sitä käsitellä ja kuinka siihen vastataan. Lyhyet ja ytimekkäät vastaukset ovat: kyllä, vaihtelevasti ja vaihtelevasti.

Sosiaalinen media tarjoaa nykyään äärimmäisen helpon ja halvan tavan levittää propagandaa. Enää ei tarvitse suunnitella, painaa ja levittää julisteita saatikka lentolehtisiä. Kaikki tapahtuu nykyään muutaman klikkauksen voimalla.

Eniten tätä tuntuu nykyään hyödyntävän daesh. Ja kuten mainitsin, niin sosiaaliset mediat kuten Facebook ja Twitter antavat mitä mainioimman alustan viestiä ja levittää propagandaa.

Jokainen viesti, jonka daesh julkaisee, on omalta osaltaan järjestön terroria. Sen tarkoituksenahan on:

  1. Levittää pelkoa (terrorisoida)
  2. Levittää viestiä kannattajille ja laittaa heitä liikkeelle (mobilisoida)
  3. Lisätä vastakkain asettelua (yhteiskuntien polarisointi)

Kun viestien tavoite on yllä oleva, niin osaatko käsitellä viestiä oikein?

Suostuisitko levittämään ja jakamaan daesh:n mainoksia, lentolehtisiä tai julisteita? Jos et, niin miksi et? Entä oletko viimeisten päivien, viikkojen tai kuukausien aikana levittänyt tai jakanut sosiaalisessa mediassa daesh:n viestiä (esim. kuva tai video).

Daesh on perustettu jo vuonna 1999 ja suuren yleisön tietoisuuteen se nousi 2013. Uskoakseni jokainen meistä on jo tietoinen kyseisen järjestön teoista. Daesh:n viesteissä ja teoissa ei ole enää mitään uutta, eikä näin ollen sisällä mitään uutisarvoa.

Viestien, kuvien ja videoiden levittäminen palvelee vain ja ainoastaan kohtia 2 ja 3. Haluatko sinä olla mukana, olla osa järjestelmää, joka toimii daesh:n hyväksi? Haluatko olla mukana radikalisoimassa ja laittamassa liikkeelle Suomessa asuvia ja oleskelevia ihmisiä? Tästä on olemassa jo esimerkki.

Kuinka asiaan pitää sitten suhtautua ja miten näitä viestejä pitää käsitellä?

Väkivalta luo väkivaltaa, joten taisteluun pitää ottaa muut keinot. Parhaiten toimii kynä, tai siis nykyään ”photoshoppaaminen”. Laitetaan tähän muutama esimerkki (Internetin vastaisku Isisin propagandalle: Jihadisteille keltaiset kylpyankan päät ), kuinka aseista riisuminen tapahtuu huumorin keinoin.

Toivon myös, että jos vielä laitatte jakoon daesh:n viestejä sosiaalisessa mediassa, niin huomioikaa myös, että osa käyttäjistä on reilusti alaikäisiä. Ja kiitos Facebook:n videoiden suoratoiston, niin kaikkea ei välttämättä ehdi suodattamaan pois, jos vaikka lapset sattuu kurkkimaan olan yli tietokoneelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat