Teemu Niva

Pariisin terrori-iskut

Perjantai 13. päivä marraskuuta 2015 tulee jäämään omalla surullisella tavalla eurooppalaiseen historiaan. Kyseisenä päivänä terroristit iskivät useaan kohteeseen Pariisissa. Kuolleet sekä haavoittuneet lasketaan sadoissa. Osaltani mitä syvimmät osanottoni omaisille kuin koko Ranskalle.

Päivä tullaan siis muistamaan siitä, kuinka barbaarinen terrorismi saapui keskelle vapaata Eurooppaa.

Terrori-iskuilla oli ja on kolme keskeistä päämäärää:

  • Terrori, pelon lietsonta
  • Mobilisointi, nukkuvien solujen herättäminen
  • Polarisointi, vastakkain asettelun lisääminen yhteiskunnassa

Tästä eteenpäin vastuu on eurooppalaisilla, niin minulla kuin sinullakin, on vastuu siitä, että onnistuivatko tekijät tavoitteissaan. Antaudummeko pelolle, vai jatkammeko arkea normaalisti. Lisäämmekö itse omilla toimilla vastakkain asettelua.

Suomessa asioihin on vielä(!) helppo vaikuttaa. Arki jatkuu normaalisti. Kaupat, pankit, liikkeet ja virastot ovat auki kuten ennenkin. Liikenne soljuu teillämme ihan kuten eilenkin.

Todennäköisesti halu vaikuttaa asioihin, on kasvanut. Suomessa tälle on onneksi olemassa terveitä kanavia. Aktiivista tekemistä ja koulutusta kaipaavat ohjaisin itse MPK ry:n tai maakuntakomppanian toiminnan piiriin.

Järjestötoiminnasta löytyy myös vaihtoehtoja. Polarisoinnin estämiseksi voi perustaa esimerkiksi yhdistyksen, joka toimisi jännitteiden purkajana. Ennalta ehkäisevänä työnä se olisi todella merkityksellistä ja kustannustehokasta.

Olen itse mukana maakuntakomppanian toiminnassa ja osallistuin tänäkin syksynä mm. MPK ry:n järjestämälle valmistavalle SPOL-leirille, josta Kainuun Sanomat uutisoi otsikolla ”Harjoitus: Tehdashalli haltuun viholliselta”. Tämä oli vain yksi harjoitus neljän päivän aikana.

Noiden päivien aikana toimimme yhdessä varusmiesten/-naisten kanssa. Palvelusta suorittavat ovatkin hyvä poikkileikkaus nykyisestä suomalaisesta monikulttuurisesta yhteiskunnasta. Voitte uskoa, että sydäntä lämmitti nähdä, kun sotilaspoliiseilla onnistuu käskytys jopa venäjäksi tai arabiaksi.

Suomalainen yhteiskunta koostuu ihmisistä, joilla on mitä erilaisimmat taustat. Mikäli jonain päivänä sota terrorismia vastaan rantautuu Suomen maaperälle asti, niin sitä sotaa emme tule voittamaan mikäli nyt annamme vastakkain asettelun ja polarisoinnin kasvaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat