Teemu Niva

Irti kolmikannasta?

Luettuani Kainuun Sanomien uutisen professori Vesa Kanniaisen lääkkeistä Suomen talouden tervehdyttämisestä en ollut uskoa lukemaani!

Nykyinen työmarkkinajärjestelmä ja neuvottelukulttuuri olisi romutettava, sosiaaliturvaa pitäisi pienentää, työehtojen yleissitovuus poistaa ja luotava yhteiskuntaan ”matalapalkka”-väestönluokka. Nämä ovat täysin hyväksymättömiä ajatuksia.

Nykyisessä järjestelmässä saadaan luotua tarvittaessa ja niin halutessa isoja ja pitkäkestoisia kokonaisratkaisuja (mm. ”tupo”), joihin on käytännössä sitoutunut koko yhteiskunta. Tämä luo vakautta ja ennustettavuutta niin palkansaajille, kuin työnantajillekin. Työllistämisen helppouteen tällä ei ole vaikutusta.

Suurempi vaikutus tulee Euroopan yhdentymisen kautta, koska tämä on aiheuttanut valtioiden välille verokilpailua. Helppona esimerkkinä voidaan mainita Suomen ja Viron välinen tilanne. Suomessa kyllä yrittäjä pääsee alkuun, mutta kun toimintaa pitäisi pyörittää pidemmän aikaa, niin tilannetta voidaan verrata sepelisäkki selässä uimiseen.

Kukaan ei myöskään toivo sosiaaliturvan varassa elämistä. Työmarkkina- ja asumistuet ovat matalat ja valtion heikon talouden vuoksi niiden korotukset ja tarkistukset laahaa jatkuvasti perässä. Tämä heijastuu puolestaan suoraan kuntatalouteen, kun puutteita joudutaan paikkaamaan toimeentulotuella.

Työehtojen yleissitovuuden poistaminenkaan ei valitettavasti toisi ”onnea ja autuutta”. Käytännössä tuolloin poistuisi yritysten väliltä yksi yhteinen pelisääntö, jonka maksajaksi joutuu työntekijä. Matalapalkka-aloilla normaalikäytäntö on se, että jokaiselle maksetaan sama palkka samasta työstä, olitpa sitten miten hyvä työntekijä tahansa. Henkilökohtainen palkanlisä on harvinaisuus.

Ratkaisuksi on usein esitetty myös minimi palkka-lakia. Tätä on esittänyt mm. Vasemmisto ennen edellisiä eduskuntavaaleja (Minimipalkaksi 10 euroa). Lain hyväksyminen olisi turmiollista. Matalapalkka-aloja edustavien ammattiliittojen kannatus tulisi romahtamaan, koska tulotaso olisi turvattu lailla. Tällöin muu etujen valvonta jäisi kokonaan pois.

Kun lasketaan yhteen tavoitteet työehtojen yleissitovuuden poistamisesta ja vaatimukset (Katainen: 2 milj. maahanmuuttajaa - Vartiainen: 100000 maahanmuuttajaa) rajusta maahanmuuton lisäämisestä, niin voidaan perustellusti esittää kysymys. Aiotaanko Suomeen luoda orjatyöluokka?

Palkkojen alentaminen johtaa kulutuksen ja kysynnän hidastumiseen sekä inflaation laskuun. Nykytilanteessa joudutaan huomioimaan myös deflaationkierteen riski. Tästä on varoittava esimerkki Japanista. Palkkojen alentaminen ei myöskään lisää yritysten vientiä, koska palkkojen sivukulut aiheuttaisi edelleen merkittävän kuluerän.

Suomen kilpailukyky voidaan lisätä mm. eroamalla eurosta. Samalla joudutaan kuitenkin huomioimaan 90-luvun alun opetukset, jolloin korkoprosentit liikkuivat 15 - 20 % haarukassa. Todennäköisesti eurosta eroaminen vaatisi vakautuskauden, jollainen nähtiin viimeksi 1969 - 71. Vakautuskausi nosti tuolloin teollisuustyöntekijän reaaliansiotasoa n. 20 prosenttia.

Vakaa maan sisäinen hintakehitys ja hiljalleen heikkenevä markka tulisi lisäämään merkittävästi Suomen vientiä, lisäämään työllisyyttä sekä näin ollen paikkaamaan taloutta.

Samaan aikaan talouden tervehdyttämiseksi joudutaan supistamaan tuontia. Helpoimpia vaihtoehtoja olisi vähentää energian tuontia. Suomeen tuodaan pelkästään Venäjältä n. 8 mrd euron edestä energiaa (öljy, sähkö, kaasu).

Öljyn kulutusta voidaan leikata rajusti lisäämällä investointeja bioöljyyn ja -etanoliin. Suuri osa Suomeen tuotavasta öljystä jalostetaan liikennekäyttöön joko dieseliksi tai bensaksi. Bensa voidaan korvata suurilta osin edellä mainitulla kotimaisella bioetanolilla. Tämän vuoksi ajoneuvojen muuntaminen etanolikäyttöisiksi pitäisi vapauttaa kokonaan.

On käsittämätöntä ehdottaa ihmisten elämän kurjistamista, kun on olemassa toimivia vaihtoehtoja yhteiskunnan talouden ja toiminnan elvyttämiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Heliste

Ruotsi ja Saksa ovat perustaneet tulimaltin tupo-sovellukseen, jossa vientiliitot määrittävät palkankorotustason ja kotimaan markkinoilla toimivat tyytyvät alempiin

Näinhän oli ennen Suomessakin , Metalliliitto/Teknologiateollisuus suurimpana määritteli palkankorotustason.

Saksassa ja Ruotsissa on työntekijöillä laaja myötämääräämisoikeus eli paikallinen sopiminen onnistuu helpsoti, koska tyyöntekijöillä on veto-oikeus työnantajan päätöksiin.Sen vuoski ei myöskään laittomia lakkoja juurikaan tarvita ja päivän-kolmen lakkoja pidetään vain mielenosoituksina .

Suomessa työnantajan valta on dikdatoorista eikä työntekijöiööä ole mitään sanomista niihin tai ei ainakaan vaikutusta

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Jos professori Kannisen lääkettä otetaan, niin yhteiskuntaa alkaa etomaan. Kaaosta ja anarkiaa alkaa pukkaamaan.

Jukka Laine

Kolmikantapolibyroo on jämähtänyt neuvostoaikaan. Talouden ja työmarkkinoiden sääntely on johtanut taloudelliseen katastrofiin. Julkistalouden osuus on kasvanut taloudesta niin suureksi, että Suomi on käytännössä sosialistinen valtio, josta pääoma pakenee kauhuissaan.

Eurosta eroaminen näillä velkataakoilla on lähinnä vitsi. Jos velattoman Venäjän rupla syöksyy, niin mitähän sanaa voisi markkasuomesta käyttää. Ajatus ei ole tästä maailmasta tässä ajassa. Suomi tarvitsee EKP:n selkänojaa ja EU:n talousapua. Omin voimin ei tästä selvitä. IMF ja EU tulee hoitamaan Suomen talousuudistukset, se käy päivä päivältä selvemmäksi. Kansa ei halua uudistuksia, vaan säilyttää yksisilmäisesti omat etunsa.

Saa nähdä sitten, miten IMF:n ohjeet poikkeavat Kanniaiseen näkemyksistä. Ero on siinä että IMF:n ehdoista ei voi kieltäytyä, jos ei sitten eristäydytä kokonaan länitisistä demokratioista, joka on aikamme uskonto.

Jukka Laine

Energiaomavaraisuus on mielenkiintoinen näkemys. Mahtaako suomalaisilla olla varaa omaan energiaan. Valtionyhtiö Fortum investoi Venäjälle, koska siellä energian tuottaminen on huomattavasti kannattavampaa.

Kannattaako Suomen panostaa alkutuotantoon vai jatkojalostukseen. Sähköstä, öljystä ja kaasusta ei ole pulaa markkinoilla. Energiaa saa todella edullisesti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kolmikanta ja yleisitovuus taitavat olla ehta suomalainen keksntö, jollaista ei löydy mistään muusta maasta maapallolla.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Professorin listaan kun vielä lisätään pakollisen työeläkejärjestelmän lakkauttaminen, niin homma alkaa toimia. Kurjistuminen voidaan estää perustulolla.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Kolmikannasta irti, neuvottelu paikalliseksi, sivukulut pois kokonaan. Ongelma ratkaistu.

Toimituksen poiminnat