Teemu Niva

Lieksa, ja mitä siellä tapahtuu (maahanmuutto)

Tämä blogikirjoitus on tarkoitettu lähinnä itselle muistiinpanoksi, että mitä Lieksassa on tapahtunut ja mitkä kuviot siinä on taustalla.

Yleiseen tietouteen Lieksa ryöpsähti vasta Jussi Halla-ahon pidettyä siellä keskustelutilaisuuden / vaalitapahtuman. Tämäkin olisi jäänyt pimentoon, ellei MTV3 olisi tarttunut aiheeseen.

Henkilöt

Jotta saadaan kuva muodostettua oikein, niin otetaanpa tähän alkuun tapahtumiin liittyvät henkilöt.

 • Lehto, Esko. Lieksan kaupunginjohtaja.
 • Lehto, Juhani. Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori, sekä Esko Lehdon serkku.
 • Lehto, Tarja. Johtava sosiaalityöntekijä ja kaupunginjohtaja Esko Lehdon puoliso.
 • Marjeta, Ari (os. Kankkunen). Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kts. myös vaalikone). Edustaa SDP:tä. Toimii toimitusjohtajana perhekoti Topinkassa. Päässyt viimeisenä läpi valtuustoon.
 • Syrjäläinen, Soile, sosiaalijohtaja. Oli kansanedustajaehdokkaana vaaleissa 2011. Vaaleissa edusti SDP:tä.

Lisäksi tapahtumiin näyttää liittyvän perhekoti Topinka.  Perhekoti näyttää tuottavan tappiota. Kannattaa vilkaista myös vastuuhenkilöt. Netissä olevan tiedon mukaan varajäsenenä toimiva Kankkunen olisi syntynyt v. 1917. Varmistin tiedon julkaisseelta nimimerkiltä tiedon lähteen ja paikkansa pitävyyden. Lähteenä tiedolle on Asiakastieto.

Alustus

Palataanpa nyt muutama vuosi taaksepäin ja katsotaan pohjustukseksi MTV3:lla ennen näkynyt, nyt jo lopetettu, 45 Minuuttia ohjelma. 45 Minuuttia - Muukalaispelko kytee Lieksassa.

Ohjelmassa tuotiin esiin mm. seuraavat asiat:

 1. Tilintarkastajat olivat löytäneet huomautettavaa. Toimeentulotukipäätös oli tehty suoraan kolmeksi vuodeksi ja maahanmuuttajille oli myönnetty erillinen harrastusraha.
 2. Rasististen rikosten määrä on varsin suuri. Poliisi noudattaa tässä nolla toleranssia.

Niin, suomalaisen saat helpoiten pahalle päälle epäoikeudenmukaisella käytöksellä ja kohtelulla. Näin ollen on sangen ymmärrettävää, että Lieksassa on syntynyt pahaa verta, sillä...

 • pakolaisten toimeentulotukipäätöksiä on tehty ilman, että niissä on mainittu rahamäärää.
 • Yhden tukipäätöksen perusteella tukea on maksettu useamman kuukauden aikana samalla, kun kantaväestön kohdalla jokaista maksua varten on tehty erillinen tulonvajauslaskelma, jonka perusteella tuki suoritetaan.
 • Pakolaisten toimeentulotukipäätöksiä on tehty ilman hakemusta.
 • Pakolaisten myönteisistä toimeentulotukipäätöksistä puuttuu konkreettinen peruste.
 • Pakolaisten saamat tuet ovat olleet merkittävästi suuremmat kuin mitä niiden pohjana oleva tulonvajauslaskelma edellyttäisi.
 • Toimeentulotukipäätöksistä käy selville, että ns. kantaväestöön on sovellettu huomattavasti tiukempia kriteereitä mm. tositteiden ja pankkien tiliotteiden esittämisen suhteen, vaikka kaikkia tuensaajia tulisi kohdella tasavertaisesti.

Näin toteaa siis Audiator oy:n tekemä tilintarkastuskertomus vuodelta 2011 (Sivut 3-6). Tilintarkastuskertomuksessa tilintarkastaja esitti, että tili- ja vastuuvapautta ei myönnetä johtava sosiaalityöntekijä Tarja Lehdolle ja sosiaalijohtaja Soile Syrjäläiselle pakolaisten toimeentulotukiasioissa v. 2011.

Kuinkas sitten kävikään?

Yllättäen ja pyytämättä Tampereen yliopistosta asiaa lähestyy Juhani Lehto lausunnollaan, jossa todetaan kohdassa 5. näin:

Se tapa, jolla saamieni selvitysten mukaan tilintarkastuksessa on maahanmuuttajien ja ns kantaväestön toimeentulotukimenettelyn eroja oletettu, ei vaikuta vain asiantuntemattomalta ja sen vuoksi epäonnistuneelta. Vahvoin perustein voi myös olettaa, että sen teettäjä ja asiakirjoihin kirjaamista edellyttävä on itsekin tiennyt vertailun kestämättömyyden. Tällöin sen teettämistä lieneekin ohjannut tietoinen pyrkimys lietsoa vastenmielisyyttä Lieksan yhtä suurta asukasryhmää kohtaan ja epäluuloa sosiaaliviranomaisia kohtaan. Tässä suhteessa olisi mahdollista selvittää, täyttääkö toiminta rikollisen kansanryhmää kohtaan tunnetun vihan kiihottamisen tai viranomaistehtäviä hoitavien kunnian loukkaamisen tunnusmerkit.

Siis hetkinen!

Kun tilintarkastaja löytää huomautettavaa kaupunginjohtajan vaimon ja sosiaalitoimen johtajan toimista, niin tilintarkastajalle tulee kaupunginjohtajan serkulta kirjelmä, jossa tilintarkastajaa epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja kunnian loukkaamisesta.

Yllättäen tilintarkastuskertomusta muutetaan, jolloin esitys noudattaa tarkastuskertomuksen sivuja 1 ja 2.

Ja mitä näihin tukien maksamisiin tulee, niin en suosittele googleen hakusanoja ”*** *** *** ***”, jos kärsii korkeasta verenpaineesta.

Edit. Poistettu hakusanat, koska ne eivät ole kokonaisuuden kannalta oleellisia.

Halla-aho Lieksassa

Paikallisten kutsumana Lieksassa vieraili EU-vaaliehdokas Jussi Halla-aho (ps.). MTV3 oli valmistautunut kohtaamiseen kuvausryhmän kera. Finns party MP Jussi Halla-aho visits Lieksa.

Kirjallisena uutisen voit lukea MTV3:n sivulta, Halla-ahon tilaisuus meni Lieksassa käsirysyn partaalle. Toki Halla-aho julkaisi blogissaan oman version tapahtumista, Lieksa käsirysyn partaalla.

Tästä tapahtumasta oli puolestaan harmistunut Soile Syrjäläinen. Hän nimittäin uhkaa tehdä Halla-ahosta rikosilmoituksen, Jussi Halla-ahon blogi raivostuttaa: ”Teen rikosilmoituksen”.

Kun Halla-ahon vierailu nosti edellä mainitut asiat jälleen pinnalle, niin Lieksassa nousi pelko, jotta rasismi voi ryöpsähtää esiin. Tästä pelosta uutisoi, jälleen, MTV3. Otsikkona tällä kertaa: Lieksan johto pelkää: Rasismi voi ryöstäytyä käsistä.

Ei ehkä olisi kannattanut. Uutisissa oli nimittäin valtuuston puheenjohtaja Ari Marjeta.  Ja kun julkisuuteen pääsee, niin joku voi asiasta ehkä kiinnostua. Juuri näin kävi nyt.

Tällöin selvisi, jotta Ari Marjeta toimii perhekoti Topinkan toimitusjohtajana ja hänen vaimonsa (Maarit) perhekodin vastuuhenkilönä. Ja kun tarkastellaan perhekodin periaatteita, niin sieltä voidaan lainata seuraava:

”...keskeisellä sijalla ovat ihmisen ainutkertaisuus, suvaitsevaisuus, tasaveroisuus ja monikulttuurisuus, niin että nuoren omaa ja hänen taustastaan lähtöisin olevaa arvomaailmaa kunnioitetaan.”

Ja

”Perhekoti Topinkassa erityisosaamisemme alueeseen kuuluvat myös monikulttuurisuus­kysymykset. Näin ollen perhekotimme sopii myös eri kulttuuritaustasta tuleville (esimerkiksi maahanmuuttajaperheiden) nuorille.”

Kun tässäkin yhteydessä puhutaan monikulttuurisuudesta, niin lienee syytä tarkastella asiaa enemmän. Alussahan mainitsin, että perhekoti tuottaa tappiota. Ei se ainakaan näytä hidastavan toimitusjohtajalle maksettavaa palkkaa / palkkiota. Tämän tiedon mukaan Marjeta olisi saanut... No, ei tuolla tarvitse ns. ”euroshopperia” ostaa.

Entä löytyykö taustalta mitään muuta?

ELY-keskuksessa toimii maahanmuuttoasiain toimikunta, jonka tehtäviin kuuluu:

 • Vaikuttaa Itä-Suomen maahanmuuttostrategian toteuttamiseen
 • Ideoida konkreettisia toimenpiteitä alueen kansainvälisen houkuttelevuuden parantamiseksi ja maahanmuuton toimijoiden yhteistyön kehittämiseksi
 • Osallistua alueellisen työlupalinjauksen valmisteluun sekä
 • Käsitellä muita kotouttamisen kehittämiseen ja yhdenvertaisuuden edistämiseen liittyviä asioita.

ELY-keskuksen asettamispäätöksen mukaan toimikunnassa toimii, yllätys yllätys, Ari Marjeta sekä Soile Syrjäläinen.

Tässä on nyt ainakin itselle herännyt muutama kysymys:

 • Oliko Ari Marjetan lausunto MTV3:lle täysin puolueeton?
 • Mitä kautta tulevat perhekoti Topinkan asiakkaat?
 • Ketkä ovat em. perhekodissa asiakkaina?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Haluat siis penkoa jonkun yksittäisen perhekodin asioita. Mitä ihmettä sinä tästä luulet saavasi?

Jouni Nordman

Taita olla vain Suomalaisen sosiaalihuollon tapojen tutkimista, sillä kuinkahan monessa kunnassa samankaltasta kähmintää harrastetaan, on vain taitanut loppua lapset Lieksasta, kun ovat joutunnet vajetta maahanmuuttajilla paikata. No, näissä on meinaan kummassakin sama maksaja, eli valtio.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Luulisin, että sijoitetuilla lapsilla on jonkinlainen yksityisyydensuoja, että se ei kuulu pätkääkään teille ketkä ovat perhekodin asiakkaina.

Jouni Nordman

Eiköhän ole enemmin tässä kyse niistä ihmisistä jotka niiden lasten papereihin niitä nimiä pistävät, eli lapset todellakin ovat vain uhreja näiden aikuisten rahan jako leikeissä.

Matias Härkönen

En minäkään nyt ymmärtänyt, missä kohtaa tässä on tutkittu perhekodin asiakkaita?

Jos tuollainen hyväveli verkosto pyörii jossakin, on sitä todellakin syytä tutkia. Juttu haiskahtaa pahalta. Jos Lieksassa olisi Persut vallassa ja tekisivät samaa, niin Tarukin olisi varmasti ihan eri mieltä.

Toivottavasti näihin asiohin saadaan selvyys. Se on myös Lieksassa asuvien maahanmuuttajien etu. Niin kauan kun huhut kiertävät, niin asiat vain kärjistyvät.

Ja muistetaan myös, että ei Lieksan Somalit tai muutkaan ole syypäitä tähän soppaan. Jos "virheitä" on tehty, niin ne on tehty muualla.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

"Ketkä ovat em. perhekodissa asiakkaina?" oli tuolla kysymyksenä.

Käyttäjän TeemuNiva kuva
Teemu A. Niva Vastaus kommenttiin #8

Totta, näin kysyin.
Riippuen vastauksesta se joko vastaa kysymyksiin tai herättää lisää kysymyksiä.

Kestääkö kokonaiskuvio kriittisempää tarkastelua?

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #8

Itse käsitin tuon enemmänkin niin, että onko siellä asiakkaina juuri näitä pakolaisia joita lieksa on vastaanottanut. Eli onko suosittu omia laitoksia. Tuskin kukaan haluaa henkilötunnuksia kuitenkaan tietää.

Junes Lokka Vastaus kommenttiin #8

Minä kysyin Marjetalta eilen, kuinka moni lapsosista on maahanmuuttajataustaisia. Hän väitti minulle, ettei voi kertoa:

"Vastaisin mielelläni, mutta Suomen laki estää minua kertomasta mitään lapsiin liittyviä asioita."

Outoa, että tällaisia uutisia kuitenkin putkahtelee: http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/152409-muut...

Eihän Marjetan mukaan lapsista saa kertoa mitään.

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén Vastaus kommenttiin #22

Vantaalla saa näköjään kertoa, joutuukohan vantaan kertojat nyt boseen?
En minäkään usko, että maahantulijat on tätä sotkua tehneet, van ihan Lieksalaiset itse! Jos on oma suu lähempänä kuin kontin suu, niin sukuhan monesti käyttää tilaisuutta hyväkseen, noin yleisesti!

Ilkka Huotari
Mikko Saarinen

Hys, hys. Ei sossujen hyväveli tunkioita saa tonkia.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

"Siis hetkinen!

Kun tilintarkastaja löytää huomautettavaa kaupunginjohtajan vaimon ja sosiaalitoimen johtajan toimista, niin tilintarkastajalle tulee kaupunginjohtajan serkulta kirjelmä, jossa tilintarkastajaa epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja kunnian loukkaamisesta.
"

+++ No, se riippuu varmasti ihan siitä, mihin tietoihin perustuen tämä kirjelmä on lähetetty eikä siitä KUKA sen on lähettänyt.

"Niin, suomalaisen saat helpoiten pahalle päälle epäoikeudenmukaisella käytöksellä ja kohtelulla. Näin ollen on sangen ymmärrettävää, että Lieksassa on syntynyt pahaa verta, sillä..."

+++ Ja taas on yhden perussuomalaisen mielestä rasistiset rikokset oikeutettuja. Tällä kertaa jonkin viranomaisten keskinäisen tappelun vuoksi. Eipä siitä ole kauaa kun joku kirjoitti, että ei me olla rasisteja, mutta mamut aiheuttaa rasismia olemassaolollaan.

Jokin Lokan lokablogi tai hommaforum linkit eivät todista yhtään mitään.

Käyttäjän TeemuNiva kuva
Teemu A. Niva

Valitettavasti nuo tiedot ei ole hommaforumin linkistä, vaan Audiator oy:n ensimmäisestä tilintarkastuskertomuksen versiosta.
Lieksan kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa 10.9.2012.
http://webdynasty.pohjoiskarjala.net/Dynasty/Lieks...
Ja tilintarkastuskertomus löytyy sieltä liitteenä. Suosittelen tarkastelemaan sivuja 3-4.
http://webdynasty.pohjoiskarjala.net/Dynasty/Lieks...
En hyväksy rasistisia rikoksia, enkä myöskään erilaisia etuoikeuksia.

Junes Lokka

Ei se ole lokablogi vaan lähteistetty kirjoitus.

Sirkka Halonen

Liperit liehuen pastori Ari Marjeta kiitää perhekotifirmansa, Ely-Keskuksen ja Lieksan valtuuston väliä. ELY-keskuksessa Marjeta vetää linjoja maahanmuuttoasiain toimikunnassa: Lisää pakolaisia Lieksaan! Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana hän nuijii päätöksensä, perhekotinsa isänä hän nettoaa päätöksestään.

Maahanmuuttoasiain toimikunnassa häärää myös sossupomo Soile Syrjäläinen.

Lieksan laiva uppoaa, huuto kuuluu: Kaikki miehet pumppuihin! Kaupunginjohtaja, rouvansa sossussa, pastori ja Soile siirtyvät pumppuihin, he pumppuavat vimmatusti rahaa, pakolaisia, maksusitoumuksia. Silti laiva vajoaa.

Soppa kiehuu sossun padassa.

Halla-aho karauttaa paikalle. Kuin profeetta hän huutaa: -Kuolema on padassa! Hän ratsastaa keskiyöllä läpi kaupunkeja ja kyliä kuin Paul Revere, varoittaen, koputtaen oviin ja huutaen vaarasta, nukkuvia herätellen.

Hänen jäljessään tulevat kivien kääntäjät, jotka haluavat kääntää joka kiven.

Sossutäti Soile itkee. Hänen kyyneleistään tulvii Pohjanmaa, kuohuu Ruunaankoski ja Imatra. Hän tahtoi nimensä tähtiin, hän halusi olla kuolematon.

Punaisten panssarijuna saapuu Lieksaan ja pysähtyy Kylälahden asemalle. Tykit jylisevät, kiväärit paukkuvat, nyt ammutaan rasisteja.

Poliisi hyökkää mustan lumiukon kimppuun ja hakkaa sitä mustalla pampulla.

Lieksan sähköliikkeen perähuoneessa pelätään sossusitoumusten loppuvan.

Hyvä pastori, lohtapa nyt! No, pastori, hanhea hiukkaisen! Sitä syö ihan mielikseen!

Sirkka Halonen

"Lieksan kaupunkin on myymässä kahta koulua eurolla per koulu. Toinen koulu olisi kenties menossa Helsinki Missiolle. Koulut myydään eurolla, koska ne ovat huonossa kunnossa. Koulujen kunnon on tarkastanut Kuntotekniikka Oy. Kuntotekniikan toimitusjohtajana toimii Jari Marjeta niminen henkilö."

http://keskustelu.suomi24.fi/node/12071598

Mikko Parantainen

Hesari(hyysäri) ei tästä tee uutista vaan tämä ajaa edelle,
": Rykivän poron uhri vaatii lähes tuhannen euron korvauksia"

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Pitäisi varmaan päätös päätökseltä katsoa asiat läpi, ollaanko syyllistytty luottamusaseman väärinkäytöksiin. Luulen että kaupunginjohtajan aktiivisuus vaimoaan koskevassa asiassa olisi ainakin selvä jääviystapaus.
ELy-keskus on maksanut nämä perusteetta ja dokumentoimatta maksetut sosiaalituet Lieksalle, onko tämä Ely-keskuksessakin työskentely vaikuttanut mitenkään asiaan. Vaikutaa siltä että samat ihmiset valvovat itse omaa toimintaansa, tai ovat turhan lähellä valvovaa organisaatioita.
Perhekodin asiat pitää ottaa esille, kaupunginhallituksen puheenjohtajan on pitänyt ymmärtää jäävätä itsensä joka kerta kun mitään sellaista asiaa on käsitelty mikä saattaisi antaa etua hänelle, tai edes vaikuttaa siltä.

Nyt vain tutkimaan pöytäkirjoja ja Ely-keskuksen toimintaa. P R-L on huippu niissä hommissa, voisi haudata sotakirveensä ja ottaa tämän tapauksen seuraavaksi käsittelyynsä.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Hyvävelijärjestelmä näyttää olevan maan tapa, mikäli kirjoituksessasi on siteeksikään totta. Toivottavasti joku viranomaistaho tai vähintäänkin media ottaa asian tutkiakseen. Samanlaista toimintaahan on ainakin aiemmin harrastanut myös Ilmari "ministerin veli" Holmlund, eikä häntä ole tietääkseni tuomittu yhtään mistään. Ei myöskään siskoa.

Ongelmahan näissä on tietenkin siinä, ettei varsinaisia rikoksia ole välttämättä tapahtunut. Tai jos onkin, ovat näyttökynnykset viranomaispäätösten virheellisiä perusteluita lukuunottamatta kovin korkealla. Eihän se ole Topenkan vika, mikäli joku haluaa maksaa sen asiakkaaksi maahanmuuttajia. Enkä ole ihan varma siitäkään onko kunnanvaltuuston puheenjohtaja rikollinen päättäessään maahanmuuttajista - näen toki moraalisen ongelman, mutta onko se juridinen? Mutta oli kumpi tahansa, olisi hyvä jos äänestäjät olisivat tietoisia koko kuviosta, ja voisivat äänestää siitä tietoisina ensi kunnallisvaaleissa.

Toimituksen poiminnat